Opbouw van een BMW E30 raceauto

De opbouw van een BMW e30 raceauto bestaat uit werkzaamheden welke voor de meeste mensen niet alledaags zijn. In het proces van normale straat- tot raceauto moet een enorme hoeveelheid tijd, kennis en materiaal worden gestoken om de auto op te bouwen. Omdat we bij Schriek Motorsport niet alleen racen op het circuit, maar ook raceauto’s opbouwen voor coureurs uit de BMW e30 cup van de DNRT hebben we tijdens de opbouw van een eigen raceauto bijgehouden wat er allemaal moet gebeuren. Zo kunnen wij u stap-voor-stap laten zien hoe we bij Schriek Motorsport tot in de precisie werken.

Vinden van een BMW E30

Het bouwen van een BMW e30 raceauto begint bij het vinden van een geschikte straatauto welke voldoet aan de eisen van Schriek Motorsport. Mede door de leeftijd van de BMW e30 zijn er veel auto’s in dusdanig slechte kwaliteit waardoor het vinden van een bruikbare BMW e30 lastig te vinden is. Door ons eigen netwerk konden we een door Schriek Motorsport geprefereerde BMW e30 auto met interieur in Nederland kopen. Zoals u kunt zien niet direct een auto waarmee u begint als het een straatauto moet blijven, maar waar we voor een raceauto overheen kunnen kijken. Het gaat immers om de carrosserie. En die was redelijk tot goed te noemen en had potentie om mee te werken.

De E30 Voor We Begonnen Aan Het Project
Het Begin Van Een Nieuw Bmw E30 Cup Project Van Schriek Motorsport
Originele E30 Cup Voorbereiding Door Schriek Motorsport

Na het opladen van de auto op de aanhanger konden we terug naar onze bedrijfsruimte in Krimpen aan de Lek alwaar we kunnen gaan starten met dit mooie project.

Leeghalen van de carrosserie

De carrosserie van de gekochte BMW e30 moet volledig worden leeggehaald zodat we deze later kunnen gebruiken als raceauto. Kort gezegd kunnen we dit onderverdelen in: het interieur, exterieur en de motor waarvan alles van de auto gehaald zal moeten worden.

We beginnen in dit geval met de motor en alle bijbehorende onderdelen zoals de uitlaat, het differentieel, de achteras, voorpoten, versnellingsbak en veel meer. Mede door de leeftijd van de auto kan dit in sommige gevallen erg lastig zijn. Meestal worden deze lastige situaties veroorzaakt door roest of vastzittend vuil waarmee bijvoorbeeld bouten compleet vast komen te zitten. Na alle motorische onderdelen te hebben verwijderd van de auto kunnen we verder met het exterieur.

Hierin worden alle nog bruikbare onderdelen als bumpers, voorschermen, achterdeksel, motorkap, ramen, deuren enz. van de BMW e30 verwijderd zodat alleen de carrosserie over blijft. Zodoende kunnen we direct een goede indruk krijgen van de gedeelten in het chassis welke eerst niet goed zichtbaar waren. En dit blijkt alles behalve tegen te vallen voor een auto van deze leeftijd. Het demonteren van het exterieur gaat redelijk snel en de niet bruikbare delen kunnen worden weggegooid of als reserve onderdeel worden bewaard.

Leeghalen Van De Binnenkant Van De Bmw E30
Leeghalen Van De Achterbank Van De Bmw E30
Het Begin Van Een Bmw E30 Straat Tot Raceauto

Het begin van het demonteren van het interieur is wat dat betreft het meest uitdagende element van de BMW e30. Hierin demonteren we de voorstoelen, achterbank, deurpanelen, bekleding, het dashboard en alles wat uit de auto kan worden gehaald. En dit alles het liefst in goede staat. Veel mensen zullen dan ook niet weten hoeveel bouten, moeren en popnagels er op onverwachte en soms moeilijk bereikbare plaatsen zitten. Hierdoor ben je al snel dagen bezig met het leeghalen van de auto, maar het resultaat mag er zijn. Een auto die hier en daar werk nodig heeft, maar voor een BMW e30 uit 1990 mag dit minimaal genoemd worden. Uiteindelijk blijft er een compleet lege carrosserie over waaraan we kunnen beginnen met het repareren van slechte en het verwijderen van onnodige delen.

Repareren van slechte en verwijderen van onnodige onderdelen

De slechte delen die vrijwel altijd op de bekende plaatsen van de BMW e30 te vinden zijn waren minimaal. Toch hadden we wel enkele plekken waar werkzaamheden aan uitgevoerd moesten worden. Al deze werkzaamheden voeren we uit in onze eigen werkplaats waardoor we stalen ‘plaatjes’ maken die later in de auto worden gelast. Tegelijkertijd met het repareren van slechte delen worden onnodige delen uit de auto verwijderd. Denk hierbij aan steuntjes/montagestukken waar de coureur of eventuele bijrijder zich aan kan verwonden. Dit onderdeel moet wel met enige voorzichtigheid worden uitgevoerd. Niet alleen door mens, maar ook met het materiaal is een fout snel gemaakt en is het goed bedoeld weghalen van mogelijk gevaarlijke onderdelen het begin van extra werkzaamheden.

Herstellen Van Beschadigde Delen

Tussen de werkzaamheden door hebben we bij Schriek Motorsport direct een mooi systeem gemaakt waarmee wij een carrosserie gemakkelijk in en uit de werkplaats kunnen rijden of op een aanhangwagen kunnen zetten. Zo konden we tussendoor naar de rolkooi bouwer, zodat de rolkooi kan worden gebogen. In dit geval kiezen we bij Schriek Motorsport voor het zelf inbouwen van de rolkooi waarmee we na terugkomst in de werkplaats kunnen gaan beginnen.

Inbouw van rolkooi en meer

Tijdens het inbouwen van de rolkooi werken we weer met 2 personen aan de auto. Hierdoor kan de rolkooi worden ingebouwd en de auto, met name de motorruimte, verder worden geschuurd/schoongemaakt. Het inbouwen van de rolkooi is een uiterst precisiewerk waarmee het project valt of staat. We leveren bij Schriek Motorsport kwaliteit, ook in onze eigen raceauto’s. Daarom willen we een rolkooi zo goed mogelijk inbouwen en zo dicht mogelijk langs de daarvoor bestemde lijnen van de auto laten uitkomen.

Lassen Van De Rolkooi In De Bmw E30
Schoonmaken Van De Motorruimte Van De Bmw E30

In de tussentijd vonden we tijdens het schuren van de motorruimte nog enkele slechte punten die direct konden worden verholpen waarna de auto kon worden klaargemaakt om naar de spuiterij te gaan.

Voorafgaand aan het naar de spuiterij brengen van de auto hebben we alle onderdelen nogmaals geschuurd. Denk hierbij aan de carrosserie, deuren, motorkappen, achterdeksels, bumpers, spiegels en veel meer. Hierdoor is de auto zo goed als egaal en worden eventuele niet egale gedeelten afgewerkt met plamuur. Daarna kon de auto naar de spuiterij worden gebracht.

Spuiten van de auto/verven van de binnenkant

Alle raceauto’s van Schriek Motorsport, uitgezonderd van auto’s van klanten, zullen in de komende tijd worden voorzien van dezelfde kleuren waarin iedere auto een eigen identieke highlight krijgt waarmee we herkenbaarheid willen genereren in een startveld van zo’n 40 rijders, maar ook herkenbaarheid onder onze eigen rijders.

De eerste dag in de spuiterij was een dag waarin de auto zou worden voorzien van een ‘primer’ laag. Hiermee worden eventuele oneffenheden zo veel mogelijk verholpen. Daarna zie je direct dat de auto weer een gezicht krijgt al is deze nog tijdelijk wit. Na de eerste dag zal de primer moeten drogen en in een op temperatuur gebrachte ruimte worden neergezet.

De Carrosserie Van De Bmw E30 Cup Raceauto Bij De Spuiterij
De Deur Van De Bmw E30 Bij De Spuiterij
De Voorschermen Bij De Spuiterij

De volgende dag hebben we voornamelijk besteed aan het opnieuw schuren van alle onderdelen zodat de primer laag klaar was voor onze hoofdkleur. Ook dit kost nog een behoorlijke tijd met twee man, maar gelukkig konden we tegen het einde van de dag de definitieve laag op de auto laten spuiten. Ook nu is het weer een nacht wachten zodat de auto kan drogen, maar het resultaat is verbluffend. Een resultaat waarin de complete auto in dit geval van buiten is gespoten en de binnenkant door onszelf van een iets donkerdere kleur grijs zal worden voorzien. Vanaf dit moment zal de auto weer een auto beginnen te worden en gaan we langzaam naar het heropbouwen van de auto.

De Auto Net Terug Uit De Spuiterij
De Race Bmw E30 Net Terug Vanuit De Spuiterij
Motorruimte Van De Bmw E30 Cup Raceauto
Verven Van De Binnenkant Van De Bmw E30 Cup Raceauto

Na terugkomst in onze werkplaats konden we aan de slag met het verven van de binnenkant van de auto, deuren, motorkap, achterdeksel en achterbak. Deze hebben we in dit geval voorzien van een donkerdere kleur grijs waardoor er nog iets meer contrast ontstaat met de buitenkant van de auto.

Een tijdrovende klus waarin geduld vereist is. Zeker omdat sommige plekken niet altijd direct goed zichtbaar zijn of de kleur wel of niet helemaal goed is doorgevoerd. Maar ook nu mag het resultaat er wezen.

Het eindresultaat

De opbouw van de auto omvat alles waardoor de auto weer een auto zal worden. Van het opbouwen van de achterdeksel en motorkap met de bijbehorende sluitingen tot het meest uitdagende onderdeel het aansluiten van de elektra. Alles is uitgevoerd door Schriek Motorsport. De auto is volledig volgens de specificaties van de BMW e30 cup opgebouwd en hierdoor niet standaard meer te noemen.

Onze technisch specialist Ferry heeft alle functies van de auto verwerkt in het dashboard waardoor het stuur niet meer is voorzien van hendels voor de ruitenwissers of knipperlichten. Nadat de auto weer een auto begon te worden hebben we lexaan ruiten op maat gemaakt, de bumpers, de stoel en plaatsing van het dashboard kunnen uitvoeren. De laatste puntjes op de i konden we voor de eerste race van 2017 uitvoeren en de auto direct op Zandvoort aan het grote publiek laten zien.

We zijn dan ook overladen met positieve reacties zowel op als naast het circuit, op de snelweg en op de openbare wegen in Haarlem en omstreken en hebben met ons project in Start Autosportmagazine gestaan. Het eindresultaat is verbluffend:

De Bmw E30 Raceautos Van Schriekmotorsport Op Circuit Zandvoort
De Door Schriek Motorsport Gebouwde E30 Op Zandvoort
Bmwe30Cup Raceauto Bmw E30 325I Type 2 2 Deurs Schriekmotorsport
Motorblok Bmw E30 Cup 325I Type 2 Schriekmotorsport
Hydraulische Handrem 325I Type 2 Bmw E30 Cup

Bent u benieuwd wat Schriek Motorsport voor u kan betekenen of wilt u zo'n zelfde raceauto voor deelname aan de BMW e30 cup? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder in de wereld van autosport.