Regen, zon en onweer zorgen voor spannende situaties op Zandvoort

Nadat we eind april weer meereden op Circuit Zandvoort tijdens de start van het seizoen was het 20 juli eindelijk tijd om deel te nemen in de BMW E30 Cup nadat we de races op Zolder en Assen niet konden meerijden. Een perfecte dag waarin werkelijk alle weersomstandigheden naar voren kwamen en hiermee spannende racesituaties op Circuit Zandvoort wisten te brengen.

De dag begon met regen en met alleen een kwalificatie en drie races op het programma was het de taak om zo snel mogelijk de snelheid weer terug te vinden. En regen, dat hebben we nog niet vaak meegemaakt in de afgelopen seizoenen van de BMW E30 Cup. De laatste keer regen dateert alweer uit augustus 2017 waarin de pitsstraat volledig onder water kwam te staan. Het betekende ook een zoektocht naar het juiste rempunt, net iets andere rijlijnen en het opzoeken van de grens met het kleine beetje ervaring die Délano Schriek heeft kunnen opdoen in 2017 en tijdens het behalen van zijn racelicentie in 2015.

Delano op snelheid in zandvoort 2019

Timing en nog niet aanwezige arts doen de kwalificatie later van start gaan

We waren nog niet begonnen met de racedag of er ontstonden al (kleine) problemen met de timing die niet functioneerde en de arts die altijd aanwezig dient te zijn had zich verslapen. Uiteindelijk ging de kwalificatie hierdoor later van start en was het een sessie die niet veel kansen gaf om een goede rondetijd te rijden. Voor Délano was het met name zoeken naar het ritme in de regen en was het goed om te zien dat hij ronde na ronde sneller werd.

  • 2:18.694 #1 Jonathan Kreuger
  • 2:20.448 #2 Peter Kreuger
  • 2:21.981 #3 Tobias Kreuger
  • 2:27.882 #11 Délano Schriek

Délano wist na het vallen van de finishvlag een ronde of vijf te rijden tijdens de kwalificatie en met een tijd van 2:27.882 een mooie 11e positie te bereiken. Het verschil met de rijders in de top waren groot te noemen en wisten Jonathan, Peter en Tobias Kreuger de volledige top drie te bezetten. Na afloop van de kwalificatie hield het langzaam maar zeker op met regenen en was het afwachten of het een droge of toch gedeeltelijk natte setting moest gaan worden voor de raceauto.

Delano in race 1 op circuit zandvoort 2019 racedag5

Leider in de wedstrijd valt uit op een opdrogende, maar soms nog zeer nat circuit van Zandvoort die garant stond voor spanning

De eerste race van de dag werd er één op een opdrogende baan met hier en daar nog behoorlijk natte plekken die het de coureurs in de BMW E30 Cup behoorlijk lastig konden gaan maken. Délano kwam na het uitgaan van de startlichten goed weg en wist direct een aantal plaatsen goed te maken. Bij het ingaan van de Tarzanbocht met 31 gemotiveerde rijders was het voor iedereen even zoeken naar een plekje tussen het gedrang. Daar waar een aantal ervaren rijders als Jonathan, Peter en Tobias Kreuger direct afstand wisten te nemen van de achtervolgende groep rijders, waren het in de vooral Filip Wojtowicz die de druk er flink op wist te houden bij Délano en Frank van Gasteren die een goede snelheid kon brengen. En hierdoor lange tijd alleen maar gevolgd kon worden door Délano.

Delano haalt frank van gasteren in op circuit zandvoort na uitgaan groene vlag

Gelukkig duurde de race zo’n 25 minuten waardoor er genoeg tijd was om te verbeteren. In rijlijnen, het vinden van de rempunten die langzaam maar zeker steeds verder kwamen te liggen en is een code-60 situatie meer regel dan uitzondering in dit soort weersomstandigheden. Maar wat wij niet hadden verwacht was dat deze situatie werd veroorzaakt door het uitvallen van de leider in de wedstrijd, Jonathan Kreuger. Die geheel tegen de verwachting in in de grindbak van de Tarzanbocht stond. Een aantal ronden lang bleef de code-60 situatie van kracht en gaf dit direct kansen voor Délano door scherp te blijven op het uitkomen van de groene vlag. Frank van Gasteren had in de tussentijd zijn scherpte hierop verloren waardoor zowel Délano als Filip Wojtowicz hem direct konden passeren. Even leek het erop alsof Délano na de 'herstart' de groep voor hem kon volgen, maar waren zij met zijn allen dusdanig snel dat het behalen van een nette zevende positie het hoogst haalbare in race 1 was.

Delano in de sandwich bij peter en jonathan kreuger

De tweede race van de dag bracht de meeste spanning, fouten en een positie cadeau in de allerlaatste ronde

Waar het begin van de racedag vooral bestond uit veel regen en natte omstandigheden was het net na het begin van de middag toch een zonnig circuit die de kaarten weer volledig opnieuw zou gaan schudden. Startend vanaf een 7e positie wist Délano direct de 6e positie over te nemen van Erwin Blom en aan te sluiten bij Koenraad Schulten en Pieter de Lint. Het duurde dan ook niet lang toen we voor de allereerste keer na de start van de race weer over het rechte stuk gingen. Waar Pieter de Lint op weg was Koenraad Schulten in te halen wist Délano direct allebei de coureurs voorbij te gaan bij het ingaan van de Tarzanbocht. Een mooi uitgevoerde inhaalactie die het startschot van een mooie en zeer spannende race zou blijken te zijn.

De achtervolging naar Peter Kreuger en Bas Nederlof kon gaan beginnen en was er een reële kans om de top drie in te kunnen komen. Uitvaller uit de eerste race van de dag was daarentegen ook op stoom en zat vrij snel in de achtervolging bij Délano. Een mooie situatie voor de neutrale racefan, want de spanning werd steeds een stukje hoger. Zeker in de ronden die hierna volgden was het verdedigen voor Délano en met hier en daar een poging van Jonathan Kreuger ook zaak om niet te veel snelheid te verliezen en zo de aansluiting met Peter Kreuger verloren te zien gaan. Al snel kwam Jonathan Kreuger met een behoorlijk gewaagde actie langszij. Maar was het niet helemaal nadelig om de achterstand richting Peter Kreuger samen te kunnen gaan verkleinen. De druk was dan ook goed zichtbaar bij Jonathan Kreuger die ondanks een aantal fouten toch het gat met zijn vader Peter Kreuger al snel wist dicht te rijden.

Door de slipstream gingen de drie aan elkaar gewaagde rijders bijna met z’n drieën op een rij de Tarzanbocht in. Niet veel later wist Délano op het rechte stuk Peter Kreuger op het verkeerde been te zetten en hem in de Tarzanbocht te kruisen en hierdoor vrij snel in te rijden op Jonathan Kreuger die, zo lijkt het, een fout had gemaakt die dit mogelijk maakte. Mede door het snelheidsverschil ging het bijna mis in de Gerlachbocht nadat Jonathan Kreuger een onverwachte beweging had gemaakt. Gelukkig ging het allemaal goed en wisten zowel Délano als Jonathan Kreuger weg te rijden bij Peter Kreuger. Lange tijd leek het er dan ook op dat de vierde positie het hoogst haalbare zou zijn maar ging Jonathan Kreuger ook nu weer in de fout waarmee hij Délano de derde positie in de allerlaatste ronde letterlijk cadeau gaf.

Eenzame laatste race op circuit zandvoort voor delano schriek

Locatie van onze ECU maakt van een saaie laatste race toch de spannendste

De allerlaatste race van de dag ging door de zware regen en onweersbuien veel later in de middag van start. En waar we in de eerste race de spanning van de opdrogende baan hadden, in de tweede race de mooie gevechten was het de laatste race van de dag die Délano vrijwel alleen heeft gereden op een vierde positie en niet veel spektakel bracht.

De spanning van de derde race zat dan weer in het vasthouden van alle raceauto’s. En gingen we er enigszins vanuit dat de raceauto van Délano weer mee zou moeten naar Badhoevedorp. Ondanks dat we geen rol van betekenis in het kampioenschap of de racedag zelf speelden was het toch een totale verassing dat de locatie van onze ECU, na 4 jaar, een struikelpunt van Leo Schaap bleek te zijn. En we mogelijk weer gediskwalificeerd zouden worden. Gelukkig zorgde Huub Vermeulen er nog voor dat de andere leden van de technische commissie er alsnog naar gingen kijken. En van ons ook alle ruimte kregen om hetgeen te onderzoeken dat nodig was om de eventuele diskwalificatie te voorkomen.

"Ten opzichte van andere teams hebben jullie de kabelboom en ECU veel te netjes ingebouwd"

De TC op Circuit Zandvoort

Nadat de TC-ers van dienst ook nog even bij andere auto’s hadden gekeken kwamen ze tot de conclusie dat er niets mis is met onze (nog nooit geopende) ECU en de kabelboom gewoonweg ‘veel te netjes’ is ingebouwd ten opzichte van andere teams in de BMW E30 Cup. En bleven de behaalde resultaten van de racedag behouden voor Délano Schriek. Die hierdoor wel het podium en het ophalen van zijn beker had gemist. En bedanken we de TC voor de genomen moeite en bovenal betere communicatie die heeft plaatsgevonden tussen ons en de TC.